Γενική ανασκόπηση

Γιατί επικρατεί σύγχυση μεταξύ των δύο;

Ο λόγος είναι διαφημιστικός, παρά επιστημονικός. Και οι δύο κλάδοι διαχωρίζονται ευδιάκριτα μεταξύ τους, κατέχοντας συγκεκριμένο σκοπό. Η φυσικοθεραπεία ασχολείται με την επαναφορά της παθολογικής κατάστασης στο φυσιολογικό της επίπεδο. Η γυμναστική καλείται να συντηρήσει και έπειτα, να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση σε καλή, σε αθλητική ή ανώτερη. Και οι δύο επιστήμες οφείλουν να γνωρίζουν την παθολογία του προβλήματος, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους με ασφάλεια και βεβαιότητα, χωρίς φόβο. Η φυσικοθεραπεία πλαισιώνεται από τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ορθή αξιολόγηση του φυσιολογικού αποτελέσματος. Η γυμναστική ορίζεται από την ασφάλεια των ασκήσεων, ώστε να προστατεύεται αυτό το αποτέλεσμα από υποτροπιάσεις, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται.

Είναι καλό να γυμνάζομαι, ενώ ακολουθώ ένα πρόγραμμα αποκατάστασης;

Δε συστήνεται. Σε έναν τραυματισμό - είτε ελαφρύ, είτε βαρύ - το μυοσκελετικό μας σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντέξει τις φορτίσεις μιας άσκησης. Και αυτό φαίνεται από τον προκαλούμενο πόνο. Προηγείται, επομένως, η πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος. Για να επιτευχθεί στον συντομότερο χρόνο, προτείνεται ηρεμία και προστασία του σώματος από καθημερινά λάθη και επιβαρύνσεις, παράλληλα με τις συμβουλές του φυσικοθεραπευτή. Έπειτα, όμως, αναλαμβάνει η γυμναστική να δυναμώσει το μυϊκό σύστημα, να βελτιώσει το συνδεσμικό σύστημα, ώστε να προστατευτεί το σκελετικό. Οποιοδήποτε σημαντικό λάθος στον έναν ή στον άλλον κλάδο, επιφέρει μόνο επιπλοκές και συγχύσεις.

Ασκήσεις φυσικοθεραπείας ή γυμναστικής;

Η διαφορά των ασκήσεων φυσικοθεραπείας και γυμναστικής είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες στο είδος και στην εκτέλεση των ασκήσεων, η απόσταση που πρέπει να καλύψει η κάθε επιστήμη είναι μοναδική. Ο φυσικοθεραπευτής οφείλει να δείξει ένα ασκησιολόγιο που συμβάλει στη φυσιολογική κατάσταση και την επιβεβαίωση αυτής μέσω κλινικών αξιολογήσεων. Ο γυμναστής οφείλει να προπονήσει ένα σώμα με ασφάλεια και σεβασμό προς το πρόβλημα, ώστε να μην αποτελέσει αιτία επανεμφάνισης του. Επομένως, κατά τη διάρκεια των συνεδριών ακολουθούνται οι συμβουλές και οι κανόνες του φυσικοθεραπευτή, ενώ μετά αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο γυμναστής.